Semester – Packa lätt och packa rätt

Nu är det snart semestertider för de flesta utav oss och för många betyder det även resor. Kanske dras det iväg mot varmare breddgrader eller en härlig tur i vårt eget vackra land, i vilket fall behöver inte hela makeupväskan följa med.

 

Lättare makeup

Lätt är faktiskt ett ledord under semestern. Lätt väska, lätt applicering och lätt makeup. Sommar, sol och bad inbjuder till en fräsch och lätt makeup vilket också ser klart snyggast ut denna årstid. Så vad ska du packa ner och hur ska du tänka inför resan, här kommer några tips.

 

Produkterna som gör dig perfekt semestersnygg:

Foundation:

Välj en lätt foundation med mycket fukt som innehåller Spf. På så sätt har du ett snyggt alternativ till kvällspartyt eller afterbeachen som samtidigt ger dig ett lättare skydd mot solen. En flytande foundation applicerar du dessutom med fingertoppen så slipper du dessutom packa ner onödiga penslar. Ta endast med en foundation på resan, det räcker!

 

Concealer:

Har du mycket mörka ringar under ögonen eller andra defekter som ska minimeras bör en concealer få följa med på resan, om inte så skippa denna produkt.

 

Vattenfast Mascara:

Mascara kan vara den enda produkt du behöver för riktigt lata dagar. Den gör att du genast får mer intensitet och lyfter fram ögonen perfekt. Med sommar kommer förhoppningsvis värme så välj med fördel en vattenfast variant som klarar lite svettiga dagar i solen.

 

Frisk Rouge:

En korallfärgad rouge är aldrig fel under sommarhalvåret. Piggar upp och ger en vacker friskhet och glöd till en solbränd hy. Denna är även fin att applicera lätt i globen till kvällslooken.

 

Läppstift:

Ett eller ett par härliga läppstift får gärna följa med i väskan. Till en solkysst hy räcker det ofta med lite färg på läppen och du är i hamn, dag som kväll. Välj gärna ett läppstift med lite klarare färg för en vacker helhetslook.

 

Nu har du allt du behöver i sommar, gärna i en snygg clutchväska ;)

 

 

Få ögonlyft på några sekunder

Trötta hängande ögon eller raka bryn behöver ibland ett litet lyft. Vi makeupartister använder ett litet knep som de allra flesta kanske inte känner till för att lyfta ögat och höja blicken. Vi lägger highlight ovanför ögonbrynet.

 

Highlight ovanför brynen

Det kan inte bli enklare och ändå är det så effektfullt. Blicken dras från det nedåtgående ögat till toppen av brynet. Allra bäst tycker jag om att använda foundationstift eller cremeconcealer men en matt skugga eller en cremfärgad kajal fungerar också jättebra. Viktigast är att nyansen inte blir för vit och att den går ca två till tre steg ljusare än din egen hudton. Allra tydligast lyft får du om brynet dessutom är något rakare i formen, då snackar vi skillnad.

1. Applicera din highlightprodukt i en triangel-form i ovankant av brynets yttre vinkel. Det viktigaste är att vinkelns spets ligger uppåt i ovankant av brynets vinkel. Jag har här valt att arbeta med en concealer som applicerats med en syntetpensel.

 

 

2. Arbeta in din produkt genom att dutta med
fingertoppen tills produkten smält in på ett fint sätt. Klart! En snabb och enkel applicering som effektivt ger ett fint lyft till såväl öga som bryn.

 

 

Nu har Saga verkligen inga nedåtgående ögon men ni förstår knepet och ser appliceringstekniken hoppas jag : )

 

 

Läcker partyeffekt på fransarna…

Partyfransar

Ett superenkelt sätt att få riktigt läckra partyfransar är att applicera en färgad mascara i mörkblått eller lila på toppen av dina fransar, ovanpå din svarta mascara. En effekt som piggar upp ögat och lyfter din helhetslook rejält. Tänk dock på att det ser snyggast ut om du i övrigt inte har så mycket färg på din ögonmakeup, dvs kombinerat med grå, bruna och cremefärgade ögonskuggor. Detta är en effekt som framförallt syns i skenet av tända ljus vilket gör det till en mycket spännande partydetalj.

Säsong för knalliga läppfärger..

Foto: Anna-Lena Ahlström

Sommarsäsongen är här, även om det just nu känns mer som marsväder. I vilket fall är det dags att plocka fram lite uppiggande läppfärg ur necessärerna. Det finns inget som lyfter fram solbrännan så fint som just en härligt knallig läppton. Du väljer mellan allt från glatt aprikosa toner till läckert cerise eller knalligt rött, allt fungerar precis lika bra så ta det du känner dig mest bekväm i. Tänk på att en riktigt poppig läpp talar sitt eget tydliga språk varför vi gärna tonar ner resten av makeupen. Det räcker att bara intensifiera ögonen med lite mascara och forma in kindbenen med lite skugga så är du redo för sommarens alla äventyr!

 

Så får du snyggt knalliga läppar att hålla:

1. Grunda

Se till att ha en jämn och fin läpp att starta på. Finns där flagor eller fnasigheter så börja med en lätt peeling, det räcker ofta med att ta en torr handduk, en mjuk tandborste eller en peelingkräm.

 

2. Läppenna

Forma läppen med en läppenna, och välj med fördel en penna som matchar din egen läppnyans. Detta knep används dels för att förstora läppen något och dels för att få läppfärgen som appliceras ovanpå att poppa maximalt.  För maximalt plut så tänk på att jobba in mot mitten av läppen med din läppenna.

 

3. Läppstift eller Läppglans

Applicera din läppfärg med en läppensel för att få in färgen i läppen på bäst sätt, arbeta i tunna lager och pussa av på ett papper mellan varje lager. Detta gör vi för att få ett så hållbart resultat som möjligt. Lägg på lager för lager tills du är nöjd med färgtäckningen.

 

4. Rengör

Se till att området runt läppen är i perfekt skick och kliniskt rent. Om inte så rensa upp med en topps doppad i foundation eller concealer. Avsluta med att lägga ett tunt lager transparent puder kant i kant med din läpplinje. Detta för att försegla och se till att läppen inte “blöder” när vi äter, dricker eller pratar.

 

Lycka till och våga testa!

 

 

 

 

Så får du brynen att ligga på plats

Att brynen lever ett lite eget liv märker de flesta av oss allt som oftast. Det kan vara att brynen växer åt olika håll, har någon virvel mitt i eller bara att man sover på ena sidan vilket resulterar i att ena brynets strån står åt alla håll på morgonen. Dessa problem finns det flera olika sorters bot på så hitta det som passar dig bäst.

 

Styla brynen:

Brynvax:

Vax är en av de vanligaste varianterna när det kommer till att hålla formen på brynen. Många brynskuggor har exempelvis ett vax med i själva förpackningen för att underlätta. Fördelen med vax är att det håller dig mjukt och formbart hela dagen vilket ger ett naturligt resultat. Kamma in vaxet i brynet med hjälp av en ren bryn/mascaraborste. När färgen är på brukar jag även försiktigt dra med fingret över brynet för att trycka till och försegla stråna på plats. Har du inget brynvax hemma så fungerar ett lite hårdare hårvax precis lika bra.

Ett vax kan både appliceras före och efter brynfärgen men jag upplever att det ofta är en fördel att sätta dit färgen först. Detta på grund utav två saker, dels omges hela stråt med färg och jag upplever att färgresultatet blir jämnare och dessutom suger vaxet åt sig lite av färgen varpå det finns risk att brynen blir mörkare än man tänkt sig. Detta är dock smaksak så testa vad som passar dig bäst.

 

Spray:

Hårspray är något många redan har hemma och visst kan vi även använda detta till att tukta bryn. En spray stelnar dock vilket gör att det finns risk för ett något stelare/pinnigare resultat. Bäst sätt att applicera sprayen är att antingen spraya på en ren mascara/brynborste och sedan forma med hjälp av borsten eller spraya direkt på pekfingret för att sedan forma in brynet. När vi använder spray applicerar vi alltid brynfärgen först. Detta då färgen inte alls fäster på samma sätt efter spray (ytan blir för glatt och hård).

 

Bryngelé:

En bryngelé är lite som en mix mellan spray och vax. En bryngelé ser ut som en genomskinlig mascara och appliceras med en mascaraliknande borste. Det som är fördelen med en bryngel är att man upplever att den stelnat men på de bästa varianterna stelnar formulan endast till 90 % vilket gör att du slipper pinneffekt samtidigt som du får styrkan att verkligen hålla på plats. Tyvärr finns det enhel del mindre roliga varianter på marknaden som blir dammiga när de torkat (ser ut som mjöligt vit beläggning) vilket är mindre roligt. Testa alltid i affären innan köp för att vara på säkra sidan.

Bryngelen appliceras även denna efter färg men tänk på att när den blöta gelen kommer på blir färgen någon liten grad mörkare. Tänk därför på att inte gå för mörkt innan geleapplicering. En bryngel är även perfekt till det helt ofärgade brynet då det just får en lätt och helt naturlig inramning samtidigt som du har en fantastisk formbarhet. Är även en kanonbra produkt till alla killar som ofta har spretiga bryn och vill ha ett naturligt resultat.

 

Så applicerar du din mascara…

Mascaran är kanske den produkt de allra flesta av oss inte skulle vilja vara helt utan. Här skapas intensitet, femininet och lyft i bara ett par få penseldrag men att applicera mascaran är inte alltid helt lätt. Rätt teknik vid applicering gör dessutom att du kan få en ganska dålig mascara att bli riktigt bra eller en bra att bli helt fantastisk. Här kommer därför mina bästa tips på hur du ger fransarna lite extra effekt med din mascara.

 

Mascara tips och trix:

 

1. Titta nedåt

Första steget är att lägga mascaraborsten så nära fransroten som möjligt. Kila in borsten mellan fransarna och titta sedan nedåt med blicken samtidigt som du håller kvar borsten. Denna ögonrörelse gör att fransen böjs och när du nu applicerar mascaran i böjt läge fixeras fransarna böjda vilket gör att de ser längre ut.

 

2. Zick Zack

När du kört in borsten i fransroten och tittat nedåt är det dags att sakta zickzacka borsten fram och tillbaka i små vibrerande rörelser ända tills borsten släpper från franstopparna. Gnugga, gnugga, gnugga… Genom att sakta gnugga in färgen omsluts fransen helt med färg vilket ger en fin volym samtidigt som du får en fin separation på fransarna.

 

3. Extra volym

För att få lite extra volym doppa inte om penseln (då finns risk för klumpar) men applicera ett tunt lager till över topparna.

 

 

Så får du bort makeupfläckar från kläderna

 

Ibland händer det att vi får smink på kläderna och även om det kanske inte ser så kul ut just för stunden går det mesta att rädda. Det finns dock en viktig regel att följa om detta ska fungera, gnugga inte. Ha aldrig på vatten och gnugga, då fäster fläcken oftas djupare och förseglas varpå den kan vara näst intill omöjlig att få bort, så regel nummer ett är: Gnugga INTE! 

 

 Få bort sminkfläckar:

 

 

Puder:

Viktigt är att aldrig försegla puder med vatten. Skaka av plagget för att få bort överflöd som inte fastnat ordentligt och behandla sedan. Blanda lika delar vitvinsvinäger och vatten och lös försiktigt upp fläcken med hjälp av en svamp eller trasa.

 

Flytande foundation utan olja:

Blöt upp plagget och lös sedan fläcken med hjälp av raklödder. Applicera rakkrämen på fläcken och gnid försiktigt tyg mot tyg. Låt verka en stund och tvätta sedan som vanligt i maskin.

 

Flytande oljebaserad foundation: 

Förbehandla fläcken med lite diskmedel som du låter verka en stund. Tvätta sedan plagget i tvättmaskinen.

 

Läppstift: 

Läppstiftsfläckar är aldrig roliga och kan kännas svåra att få bort. Då läppstift ofta är olje- eller fettbaserade applicerar du först diskmedel över fläcken. Låt verka en stund och ta sedan en blöt trasa och dutta försiktigt över fläcken. Skölj och upprepa tills fläcken är borta.

 

Läppglans:

Om du fått mycket produkt på dina kläder börja med att försiktigt skrapa bort ytprodukt med en kniv. Dränk sedan in en trasa i ren alkohol som du sedan duttar/pressar mot fläcken tills den lösts upp.

 

Nagellack:

Värsta tänkbara, eller hur. Det kan dock gå att rädda om du jobbar lite snabbt. Lägg ett ark hushållspapper över fläcken för att suga upp överflöd och en på baksidan för att skydda att det färgen inte går igenom tyget. Ta sedan en trasa indränkt i oljefri nagellacksremover och dutta på fläcken tills den lösts upp. Tvätta sedan hela plagget i tvättmaskinen.

Så reducerar du mörka ringar med hjälp av concealer

Concealer är en heltäckande produkt som är till för att reducera färgförändringar och släta ut ojämnheter i huden. Nackdelen är bara att vid fel applicering eller för mycket produkt kommer det problem du vill reducera snarare lyftas fram än döljas. Här kommer därför en steg för steg över hur du ska appicera din concealer för att reducera mörka ringar under ögonen.

 

Reducera mörka ringar under ögonen

 

 1. Lokalisera problemområdet

För att just reducera mörka ringar gäller det att välja en concealer som har en nyans som är ca 2 steg ljusare än din egen hudton. Detta gör vi för att släta ut den skugga som ögat ger samt neutralisera ett redan för mörkt parti.

 

2. Applicera 

När du ska dölja ett parti är det viktigt att inte följa linjerna som ramar in det mörka partiet utan att korsa dessa. Oftast har du en ring under ögat som ska döljas. Då är det viktigt att täcka i formen av en triangel från näsvingen upp till ytterkant öga och hela vägen in. Detta för få din effekt maximerad och så naturlig som möjligt. Täcker du endast själva ringen dras fokus genast till detta parti varpå dina mörka ringar blir ännu tydligare.

 

3. Klappa in 

Det är enormt viktigt att inte dra i huden under ögonen. Dels är huden här väldigt tunn och kan lätt bli slappare men också för att vi bara drar runt concealern som hamnar fel. Använd långfingret och dutta/klappa in din concealer tills den näst intill är osynlig för ögat. Då är den perfekt!

 

4. Färdigt resultat

Nu kan du njuta av att se lite piggare ut resten av dagen. Hoppas detta var till nytta, hem och testa!

 

 

 

 

Skönhetsregler du borde bryta…

Skönhetsindustrin är som ett ångande lokomotiv som aldrig saktar ner utan ständigt tuffar framåt. Trender, teknologier och tekniker är under konstant förnyelse vilket gör att du som makeupartist aldrig blir helt färdiglärd. Detta fungerar för mig personligen som en drivkraft och inspiration att ständigt hitta nya och bättre metoder och hänga med i utvecklingen. Därför kan vi inte heller säga att de regler vi så länge följt eller eftersträvat alltid är rätt idag. Här kommer några gamla skönhetsregler som passerat sitt bäst före datum.

 

Föråldrade skönhetsregler:

 

Applicera aldrig produkter med fingrarna 

Att hygien är A och O i förhållande till sina makeupprodukter är inget jag överhuvudtaget tullar på men händerna är ett av våra bästa verktyg när en makeup ska läggas, rena och spritade såklart. Nu menar jag inte att vi ska ta och gräva i själva produkten med fingrarna (det kan både förstöra produkten och gro bakterier) utan att appliceringen sker med fingertoppen. Att applicera en fuktgivande foundation med handen eller klappa fast en concealer under ögat gör att värmen från handen får produkten att smälta in i huden på ett helt annat och mer naturligt sätt än en pensel. Helt gratis är detta fantastiska redskap dessutom :)

 

 

Rödhåriga ska aldrig ha röda läppar

Vilken fullkomligt idiotisk regel som jag faktiskt tror mig aldrig ha följt. Regeln har uppkommit då det inte alltid är en fördel att matcha sitt röda hår med samma nyans på läppen och må så vara, men idag finns det en uppsjö röda nyanser att välja på så testa dig fram. Har du orangerött hår finns det inget finare än att bryta detta med ett kallt rött läppstift.Våga sticka ut!

 

 

Följ alltid din färgskala 

Detta får jag ofta höra från just kunderna. ” Jag som har varma färger naturligt (hår, hud och ögon) kan bara ha varma färger på min makeup”. Nej, nej, nej så är det verkligen inte alls. Detta är en gammal myt som lever kvar sedan 80-talets färganalyser och som jag verkligen hoppas försvinner snart. Makeup handlar om att skapa form och liv och för att göra just detta behöver vi kontraster. Vill du exempelvis att din makeup ska upplevas varm är det bra att bryta något element (förslagsvis rouge eller läpp) i en kall nyans. Detta lyfter övriga färger, ger dom mer liv och maximerar värmen i din makeup.

 

 

Vit kajal i nedre vattenlinjen förstorar ögat  

Visst detta är sant men den vita linjen är så tydlig att du samtidigt drar blicken just till detta område. Använd istället en cremevit eller beigetonad nyans i vattenlinjen. Då får du maximal effekt samtidigt som det ser helt naturligt ut.

 

 

Concealern ska alltid vara ljusare än din hudton 

Detta är verkligen inte sant även om det på partier kan vara en fördel. En ljusare concealer är perfekt under ögonen där ditt öga faktiskt skuggar nedre delen av ögat. En ljusare concealer på finnar, pigmentfläckar eller andra ojämnheter i ansiktet gör bara att dessa förstoras eller lyfts fram vilket vi inte vill. Välj istället en concealer i exakt samma ton som din egen hy, den ger det utslätande och färgkorrigerande resultat du eftersträvar.

 

 

Blonda ska ha brun mascara  

Är du ljus ser det naturligare ut med en brun mascara, suck. Det ser kanske något mjukare ut men vad är det faktiskt du vill uppnå med en mascara? Oftast vill du ha volym och längd och då är den svarta mascaran oslagbar. Svart skapar inte bara intensitet och klarhet till ditt öga utan även kontrast vilket ger känslan av både längre och fylligare frans, och säg någon som inte vill ha detta?

 

 

Concealer appliceras före din foundation 

Detta är en gammal regel som bör kasseras helt. Om du ska applicera concealer före eller efter foundation beror nämligen helt på vilken foundation du valt att använda. Formulan på foundation har förändrats enormt de senaste 10 åren och de allra flesta innehåller idag mängder av fukt. Använder du en fuktgivande foundation löser fukten i foundation upp en concealer varför denna i dessa fall alltid appliceras efter foundation.

 

Har du någon regel du tycker borde slopas?

 

Färga bryn…

Brynen både formar och sätter identitet till ditt ansikte varför de är oerhört viktiga för oss. Sommaren närmar sig och visst är det skönt att slippa tänka på smink och ändå känna sig klädd och representabel. I helgen hade vi underbara vänner på besök och det blev brynfärg på samtliga vilket gav mig inspiration, så här kommer nu en liten brynfärgnings guide.

 

Brynfärgning, steg för steg:

 

1. Plocka fram

Förbered genom att ta fram alla produkter du behöver till behandlingen:

  • Pads
  • Brynfärg
  • Väteperoxid 3%
  • Skål
  • Orangepinne

 

2. Ta bort allt smink

Första steget är att ta bort eventuellt smink på och runt brynpartiet. Använder du en oljebaserad remover är det bra att ta en torr pads och torka rent och torrt innan du börjar färga.

 

3. Blanda färgen

När du ska blanda din färg så pressar du ut ca 1cm färg i en glasskål (så att den inte färgar skålen) och rör i färgen innan du tillsätter väteperoxid, detta gör du för att det ska komma in syre i färgen. Då blandar sig färgen mycket lättare med väten utan att det bildas klumpar. Droppa sedan i ca 7 droppar väteperoxid och rör till en jämn smet, ska vara mjuk och lättapplicerad utan att vara för rinnig i  konsistensen.

 

3. Applicera 

Börja alltid med att applicera din brynfärg i ytterkant av brynet. Detta gör vi på grund av att du oftast har ett glesare bryn i ytterkant. För att få en jämn färgton över hela brynet bör du därför börja längst ut och gå inåt, då hinner färgen verka längre där stråna är glesare och färgtonen blir jämn över hela brynet. Börjar du istället applicera färgen längst in får brynet mest fokus närmast näsan vilket lätt gör att du får en hård eller arg blick. Jag använder orangepinnens platta sida för att få en precis och jämn applicering.

 

4. Form och verkningstid 

Tänk på att applicera färgen lika noga och i samma form som om du skulle sminkat brynet. Detta gör vi på grund av att färgen ofta fastnar lite i huden vilket gör att det inte ser snyggt ut om de är jättekladdigt applicerade.

Verkningstiden beror givetvis på vilken färg du valt och vilket slutresultat du vill ha. Men det är bra att låta färgen sitta mellan 3-5 minuter. Tänk dock på att grått hår har extremt porösa hårstrån vaför de suger åt sig färgen jättesnabbt. I de allra flesta fall gäller det att bara lägga på för att sedan ta bort omgående.

 

5. Ta bort 

Nu är det dags att ta bort färgen. Detta gör du enklas med en fuktig pads. Stryk i hårets riktning, vik och stryk igen. Upprepa med nya pads tills all färg är borta. Ibland kan det ha fastnat lite färg i huden som är svår att få bort. Ingen fara det brukar lossna efter bara någon dag men är det så att du inte kan vänta så kan du alltid köra tandkrämsknepet. Lägg lite tandkräm över det missfärgade partiet och låt verka några minuter. Gnugga sedan med en fuktad pads bort tandkrämen.

 

Sätt fart, nu har du alla tips du behöver för att möta sommaren med perfekt färgade bryn. Imorgon går jag igenom vilka märken som jag tycker fungerar allra bäst.

 

Page 1 of 212