Brun utan sol – så fungerar det

I väntan på sommaren

Blekare än blekast och allmänt torr och fnasig, låter varken särskilt spännande eller ett mista uns sexigt. Nej, så här års känner jag mig nästan lite lätt genomskinlig i huden och det sista jag vill göra är att prova bikini inför sommarsäsongen som är på relativt snar ingång. Om det inte ska bli vassen i år så får min räddning bli att införskaffa en BUS (Brun utan sol), och det omgående. Idag tänkte jag reda ut begreppet Brun utan sol, vad är det och hur fungerar det egentligen?

DHA – 

Det verksamma ämnet i brun utan solprodukter heter DHA – Dihydroxi-aceton och utvinns ur sockerrör. Ämnet är naturligt och helt ofarligt för huden.

Kemisk reaktion

I hudens yttersta lager bildas en kemisk reaktion mellan DHA och hudens protein (aminosyrorna i proteinet) varpå en brun färg relativt omgående kan skönjas. När keratinet (hudens protein) reagerar med DHA uppstår ofta en sötstark doft, det är alltså inte produkten i sig som doftar utan reaktionen i huden.

Hållbarhet

Normalt håller en brun utan sol behandling i 3-5 dagar. Hållbarheten beror delvis på hur bra du grundat huden innan behandlingen och även hur du nöter bort yttersta hudlagret till vardags. Använder du exempelvis AHA, peelingprodukter eller tighta jeans försvinner din nyvunna fuskbränna snabbare.

Färg:

Förr drog de allra flesta brun utan solprodukter åt det något mer orangea hållet vilket inte såg helt naturligt ut. Detta beror på att i en basisk lösning får reaktionen en orange ton medan färgen blir brunare i en sur lösning. Med kännedom om detta har de flesta av dagens skönhetsföretag hittat en lösning på hur de kan framställa en perfekt naturligt solbränd nyans varför det bara är att testa sig fram till en som passar just dig.

 

Nu vet du allt om kemin kring brun utan sol. Imorgon går vi igenom vad du ska tänka på för att få ett så jämnt och snyggt resultat som möjligt så stay tuned…..