Allt hänger på penseln…

Guide till rätt makeuppensel

Sminkborstar kommer i en uppsjö och jag älskar att testa nya penslar men i slutändan går jag allt som oftast tillbaka till mina redan inarbetade favoriter. Här kommer en liten guide över vilka penslar du ska satsa på, hur de fungerar och vad du ska tänka när du ska ut och handla.

 

Äkta hår eller syntet:

När du ska köpa makeuppenslar ska du tänka på att välja borste efter användningsområde och funktion. Välj en pensel med äkta hår gärna av ponny eller get (där man inte dödar djuret utan endast klipper pälsen) till torra produkter såsom puder, rouge eller skuggor. Håret i dessa penslar har en förmåga att fånga upp sminkprodukten i penseln utan att gå in i hårstråt för att sedan släppa av produkten utan spill. Penslar gjorda av äkta hår är något dyrare men sköter du dom rätt så håller dom en livstid, så i slutändan kan det vara klokt att investera i riktigt bra verktyg.

Till läppar eller fetare produkter bör man välja en pensel med ”fetare” hinna på hårstråt, exempelvis en som är tillverkad av sabelhår. Detta gör vi för att produkten inte ska fastna för mycket i håret på penseln. För ett billigare alternativ så fungerar även syntetpenslar jättebra till just krämprodukter dvs. läppstift, glans, krämrouge, flytande foundations och så vidare.

Penslarna jag inte vill vara utan:

Puderborste:

En puderborste är ofta stor och relativt mjuk i håret. Storleken beror på att den ska täcka det parti du vill fixera, exempelvis panna, kind eller haka så att du i så få svep som möjligt ska kunna applicera ditt puder. Tänk på att borsten inte ska vara för fluffig eller rund i formen då det är svårt att komma åt partier under ögonen eller längs näsvingarna.  Jag föredrar därför en lite plattare pensel med rundade kanter.

 

 

Rougeborste:

Många rougeborstar på marknaden är helt runda i formen. Denna form på rougeborste är något jag inte alls gillar då jag gärna även vill kunna korrigera med en rougeborste. För att kunna göra detta krävs en plattare variant så att inte din produkt hamnar över för stora delar av ansiktet utan att du faktiskt kan precisera vart du vill lägga din skuggning. En annan fördel när du har två sidor på din rougeborste är att du kan applicera rougen med den ena sidan för att sedan vända på borsten och sudda ut färgen med den rena sidan. På så sätt minimeras problemet att det hela tiden adderas färg vilket leder till att det lätt kan bli för mycket. Tips om rougeteknik kan du läsa mer om här.

 

Foundationpensel: 

En  foundationpensel är med fördel gjord av syntet. Detta dels för att syntethåret har en glattare yta vilket gör att den inte suger in produkten i strået på samma sätt som en naturhårsborste och dels för att vi kan använda tuffare rengöring som inte förstör borsten vilket gör att vi enklare kan göra ren penseln. Titta bara så att håren i borsten sitter tätt och att det inte lossnar hår när du penslar med den. Läs mer om hur du applicerar din foundation här.

 

 

Concealerpensel: 

En concealerpensel är egentligen samma sak som en förkrympt foundationpensel. Även denna variant föredrar jag därför i syntet och fungerar på precis samma sätt. Tänk på att penseln ska vara platt i formen med rundade sidor så att du lätt kan komma åt under ögonen och runt näsvingar mm. En concealerpensel passar även perfekt till att applicera cremeögonskuggor med eller till att fästa glitter. Väljer du mellan att köpa en foundationpensel eller en concealerpensel skulle jag faktiskt välja den sistnämnda. Med denna kommer du åt överallt och kan även användas till större partier även om det blir lite fler appliceringsdrag.

 

Brynborste:

Brynborstar kommer i lite olika former med de allra flesta är ganska tunna i formen och har ett hårdare borst, vilket jag anser vara fördelaktigt. Om penseln har mjuka och lite längre strån är det mycket svårare att fästa brynfärgen och du får jobba mer. Allra bäst tycker jag om de penslar som har korta och hårda strån (dock ej plastiga) och är snedklippta. Den sneda ytan gör att du lättare kan skapa form och lyft till ögat.

 

Ögonpensel:

Här finns det en uppsjö olika modeller att välja mellan och smaken är som baken. Viktigast med ögonpenslar är att de inte är alldeles för mjuka och böjbara utan har lite motstånd i borsten. Storleken spelar egentligen inte någon större roll men jag gillar när dom inte är för små. Små ögonpenslar gör att appliceringen kan upplevas lite duttig varför de inte faller mig i smaken. En platt och lite hårdare ögonpensel är främst tänkt att maximera och fästa en färg på ett större parti varför man arbetar i klappande rörelser. Du pressar alltså in skuggan med denna, inte suddar. Börjar du sudda separeras de kompakta stråna och hälften av ögonskuggan kommer hamna under ögat.

 

Blendborste:

Min absoluta favorit i penseletuiet! Detta är penseln som skapar perfekt utsuddade inramningar, färgövergångar som knappt kan anas och skira former. Du kan knappast misslyckas med en bra blendborste i din hand bara du bara låter penseln göra jobbet. Välj en så spetsig variant som möjligt och även en riktigt mjuk sådan. Låt den vandra i globlinjen likt en vindrutetorkare och du är hemma. Vill du skapa skarpa och grafiska linjer är det dock inte denna pensel du ska välja.

 

Liten blendborste: 

Detta är nästan som en mix mellan en vanlig ögonpensel och en blendborste. Formen är som en blendborste rund och spetsig men hårstråt är hårdare med kortare spröt. Denna modell sätter därför mycket mer färg än en blendborste samtidigt som den går perfekt att sudda med. Tänk på att inte lägga något tryck på penseln utan att låta spetsen göra jobbet.

 

Läppensel:

En läppensel kan fördelaktligen vara av syntethår. Detta då färgen från exempelvis ett rött läppstift  gärna suger in i ett naturhår och kan vara svår att få bort vid rengöring utan att penseln tappar form och struktur. Läppenseln ska inte ha för långa spröt samtidigt som den ska vara följsam. Se till att den inte är för mjuk då du vill kunna skapa snygga rena och raka läppkonturer.