Stora vackra ögon – här är knepen….

Ögonen, de sägs vara själens spegel och visst är det väl så att många just drömmer om stora vackra rådjursögon. Utan att ljuga så måste jag ju erkänna att en modell med stora ögon är varje makeupartists lycka. Här kan jag göra i stort sätt vilken makeup som helst med valfri teknik och ganska enkelt få till ett vackert uttrycksfullt resultat. Det är dock väldigt få som har just dessa stora mandelformade ögon men misströsta inte, här kommer knepen som förstorar dina ögon!

 

10 knep som förstorar dina ögon maximalt

1.Ljusa skuggor

Allt ljust förstorar och lyfter fram varför vi vill använda oss utav riktigt ljusa färger på stora delar (minst 2/3) av ögat för att maximera och öppna upp. Nyttja locket hela vägen upp till globlinjen för att förstora maximalt. Inte heller behöver det vara en neutral färg utan alla riktigt ljusa toner (med mycket vitt i) fungerar, så rota runt lite i badrumsskåpet, någon skugga hittar du nog.

 

2. Skimmer, glitter och glans

Allt som skimrar, glittrar eller glänser maximerar ögats storlek vilket känns lite extra härligt. Tänk nu har ni ursäkten till att få in lite extra glam i vardagen. Lite skimmer eller glitter mitt på locket närmast fransraden piggar upp den allra gråaste av dagar. Viktigt är dock att endast använda detta i ögonvrån eller på själva locket, globlinjen måste nämligen vara matt om detta ska få någon effekt.

 

3. Kontrast

En av de viktigaste delarna i en förstoringsprocess är att leka med kontraster. Så är det egentligen i alla delar av en makeup när vi vill skapa effekt. För att den ljusa skuggan ska få effekt och förstora ögat behöver du alltså även använda en mörkare och mattare skugga som kontrast. Denna skugga appliceras i ovankant av globlinjen (på kanten där brynbenet kommer ut) för att sedan suddas ut så att inga skarpa linjer är synliga.

 

4. Mascara

Att mascara lyfter och öppnar upp ögat känner de allra flesta till.  Men viktigast av allt i syfte att förstora ögat är att applicera mascara även på underfransarna. Ett superenkelt men mycket effektivt knep.

 

5. Böj

Böjda fransar gör att fransarna upplevs längre vilket också förstorar och främst öppnar upp ögat. Böj med fördel två gånger, en så nära roten som möjligt och en gång lite längre ut. På så sätt får du en mjukt och fint böjd frans som håller formen lite längre.

 

6. Ljus vattenlinje

Att lägga vit kajal i nedre vattenlinjen är ett känt knep för att förstora ögonen. Kritvit kajal syns dock så tydligt att det minimerar effekten något varför  en cremevit penna eller skugga är att föredra. Applicera även lite av pennan/skuggan i nedre fransroten. På så sätt förvillas man att tro att vattenlinjen börjar där och ögat förstoras.

 

7. Välformade bryn

Nu menar jag inte att du ska ha riktigt tunna, trådsmala bryn utan mer att ditt bryn ska hålla en snygg och ren form. Viktigt är att såklart anpassa brynen efter just din ansiktsform (läs mer om det här). Men ett snyggt lyft i en välformad båge öppnar upp din blick vilket i sin tur får dina ögon att verka större, så fram med pincetterna…

 

8. Concealer

För att lyfta fram ögonen maximalt bör området runt omkring vara helt rent och slätt. Använd steget ljusare concealer (än din hudton) och trolla bort mörka ringar eller andra störande färgförändringar. Genom att ha en perfekt canvas hamnar ögonen automatiskt i fokus.

 

9. Highlighta ögonvrån

Ett ganska lätt knep för att både förstora och ge ett piggare intryck är att använda en vit skugga eller penna och måla som ett liggande v längs inre ögonvrån < Sudda sedan in färgen så att den inte är för skarp i tonen, ett knep som går att ta till både vardag som fest.

 

10. Fuska

Redan under mascarapunkten gick jag igenom hur intrycket av långa fransar förstorar ögat. Men har du inte längden själv är det fantastiskt effektivt att applicera ett par lösfransar, gärna naturliga och tunna med längst strån på mitten av ögat.