Så får du bort makeupfläckar från kläderna

 

Ibland händer det att vi får smink på kläderna och även om det kanske inte ser så kul ut just för stunden går det mesta att rädda. Det finns dock en viktig regel att följa om detta ska fungera, gnugga inte. Ha aldrig på vatten och gnugga, då fäster fläcken oftas djupare och förseglas varpå den kan vara näst intill omöjlig att få bort, så regel nummer ett är: Gnugga INTE! 

 

 Få bort sminkfläckar:

 

 

Puder:

Viktigt är att aldrig försegla puder med vatten. Skaka av plagget för att få bort överflöd som inte fastnat ordentligt och behandla sedan. Blanda lika delar vitvinsvinäger och vatten och lös försiktigt upp fläcken med hjälp av en svamp eller trasa.

 

Flytande foundation utan olja:

Blöt upp plagget och lös sedan fläcken med hjälp av raklödder. Applicera rakkrämen på fläcken och gnid försiktigt tyg mot tyg. Låt verka en stund och tvätta sedan som vanligt i maskin.

 

Flytande oljebaserad foundation: 

Förbehandla fläcken med lite diskmedel som du låter verka en stund. Tvätta sedan plagget i tvättmaskinen.

 

Läppstift: 

Läppstiftsfläckar är aldrig roliga och kan kännas svåra att få bort. Då läppstift ofta är olje- eller fettbaserade applicerar du först diskmedel över fläcken. Låt verka en stund och ta sedan en blöt trasa och dutta försiktigt över fläcken. Skölj och upprepa tills fläcken är borta.

 

Läppglans:

Om du fått mycket produkt på dina kläder börja med att försiktigt skrapa bort ytprodukt med en kniv. Dränk sedan in en trasa i ren alkohol som du sedan duttar/pressar mot fläcken tills den lösts upp.

 

Nagellack:

Värsta tänkbara, eller hur. Det kan dock gå att rädda om du jobbar lite snabbt. Lägg ett ark hushållspapper över fläcken för att suga upp överflöd och en på baksidan för att skydda att det färgen inte går igenom tyget. Ta sedan en trasa indränkt i oljefri nagellacksremover och dutta på fläcken tills den lösts upp. Tvätta sedan hela plagget i tvättmaskinen.