Steg för steg: Underlag

 

 

Igår gick vi igenom vilken foundation du ska välja efter behov och hudtyp. Idag tänkte jag istället fokusera på applicering, färgval och knep som gör att basen håller hela dagen. Vi startar med färgval, det är nämligen viktigt är att inte blanda ihop dagens foundations med tidigare brunkrämer. En brunkräm är till för att göra huden brunare och inte jämnare som en foundation. Många gör felet att välja en mörkare foundation än sin egen hudton och då får den motsatt effekt, istället för att släta ut din hy kommer alla problemområden i en för mörk foundation lyftas fram och förstoras.

Då vi har lite olika toner i ansiktet ska man alltid testa foundationfärg längs käklinjen så att färgen smälter in med såväl hals som ansikte. Under vår och höst kan det vara krångligt att välja nyans då man är på väg åt antingen ett ljusare eller mörkare färgläge. Ett tips är att köpa en foundation som passar under vintern när man är som allra ljusast och en som passar under sommaren när man är som mörkast. Sedan är det bara att blanda dessa två under vår och höst, på så sätt har du alltid en foundation i perfekt färg.

Foundation appliceras efter dagcreme och eventuell primer. En flytande foundation appliceras bäst med fingertoppen eller med en foundationpensel medan en puderfoundation alltid appliceras med en borste. Creme/Studiofoundation är så kompakt att den bäst appliceras med en lätt fuktad svamp då den annars är svår att arbeta ut.

Vilken foundation du än har att göra med är det viktigt att tänka på att inte dra för mycket i huden.  Applicera med lätt hand och börja inifrån (näsa, panna, haka) och arbeta ut mot kanterna. Detta gör vi av två skäl, vi har vanligtvis mest att täcka på kindparti (ytliga blodkärl, mörka ringar) panna (finnar) eller haka (plitor) och dels vill vi inte ha någon foundationkant när vi kommer mot hårfäste eller hals. Tänk även på att applicera ett tunt lager till en början och bygg sedan på de partier som behöver mer. Viktigt är att det ser naturligt och levande ut.

När din foundation väl är på plats ska du ge den lite tid. Många foundations ger nämligen ett lite mattare intryck innan den smält in ordentligt. Innan du vet hur din foundation reagerar gör klart ögon och bryn för att sedan gå in med ett puder om det behövs. Har du en fetare hudtyp är dock ett bra puder en fördel för att fixera makeupen och få ett hållbart resultat.